Hur copar du med förändring och tar dig an det nya normala? Jag hade nyligen turen att få möta upp ett gäng kloka HR-konsulter vid en av Umeås största arbetsplatser. Rubriken var ”post-pandemi-strategier”. Idag, två veckor senare, kan vi förstås ifrågasätta ”post-” delen, då pandemin och restriktioner aktualiseras på nytt.

Förändring tycks vara det enda normala i dessa tider. Och snart står julen för dörren.

Står du själv oförändrad? Ja, då blir ditt möte med verkligheten sannolikt en krävande historia.

I veckan såg jag ett avsnitt ur TV-serien Sjölyckan som träffsäkert beskrev utmaningen. Familjen, som inte alls ser ut som förr, har samlats i skärgårdsstugan för att fira jul och storasyster tar snabbt rodret i rollen som projektledare.

Kraven är skyhöga. Maten ska vara hemlagad, julgardinerna vända åt rätt håll och aktiviteterna enligt plan. Allt i överensstämmelse med familjens gamla jultraditioner. Storasyster minns minsann hur det var när mamma levde!

Det slutar förstås inte bättre än att stressnivån går i taket i takt med att hon förvandlas till en hysterisk galning. Å julstämningen, ja den dalar likt värsta börskraschen.

Som tittare är det inte svårt att förstå de goda ambitionerna och samtidigt leva sig in i frustrationerna som uppstår i krocken med verkligheten. Som ju vill något annat.

Psykopat eller spagat?

I dess ytterligheter finner vi i ena ringhörnan psykopaten, som i sin ovilja att kompromissa om verkligheten samvetslöst våldför sig på omgivningen. I andra ringhörnan har vi dem som tvärtom gör våld på sig själv i sina försök att få till verkligheten.

Ja, och så har vi strutsarna, som stoppar huvudet i sanden i väntan på att allt skall återgå till det gamla, normala.

Så, vad är en bättre lösning?

Jo, att stanna upp och försöka släppa bilden i huvudet av hur verkligheten borde se ut!

Vår förmåga till anpassning är nämligen avgörande när vi tar oss an en värld i konstant förändring. Det innebär att kunna rita om kartan när verkligheten inte längre motsvarar våra förväntningar.

Och nyckeln? Öka din lyhördhet i nuet!

Stanna upp och ta några djupa andetag när du märker att verkligheten ”stretar emot’” och frustrationen börjar bubbla. För det gör den.

Det invanda kan förstås kännas tryggt och ”rätt”. Men, om förutsättningarna inte finns. Ja, då är du snällare mot dig själv om du släpper lite på kontrollen och mer följsamt öppnar upp för nya lösningar.

I nuet kan du bättre känna av både egna och andras behov och klargöra prioriteringarna. Det är också där din möjlighet att påverka är som störst.

Möt verkligheten med ett leende

Och du, ta det inte personligt. Verkligheten är helt enkelt väldigt svår att tämja.

Chanserna att få behålla ett leende på läpparna ökar i gränslandet mellan lyhördheten i nuet och det betydelsefulla på lång sikt. Och, det är nog det vi egentligen vill minnas. Att med större ro i kroppen få mötas och glädjas med varandra.

I glädjen finner vi också den bubblande kreativiteten och energin. Så, vill du få din energimässiga börsutveckling att vända uppåt?

Ja, då är det första steget, att helt enkelt stå still och påminna dig om vad som är viktigt på riktigt.

Vill du få mer kunskap och verktyg att leda dig själv? Välkommen att slå följe med mig på SmartCoping. Vill du ha en sparringpartner IRL, så hittar du mig som vanligt på Mindleap!

Pernilla Forsberg Tiger
Leg Psykolog specialiserad inom lösningsfokus i organisationer


SmartCoping